A matrica festéknek van olyan jó tulajdonsága, hogy ha olyan felületre szeretnénk mintát, ami nehezen hozzáférhető, akkor ezt meg tudjuk könnyedén oldani.

Először válasszunk ki azt a mintát amit szeretnénk megfesteni. Ezt ha könyvből nézzük, akkor fénymásoljuk a megfelelő méretre, vagy számítógépröl nyomtassuk ki a megfelelő méretűre. Túl nagy mintákat azért nem érdemes festeni, mert amikor át akarjuk ragasztani öket a helyükre, könnyen megnyúlhatnak, összeragadhatnak, elszakadhatnak. Ha mindenképp nagyobb mintát akarunk, próbáljuk meg kisebb darabokra osztani, és úgy darabonként kifesteni / fölragasztani.

Fogjunk egy fogjunk egy átlátszó műanyag, vagy üveglapot. Ezt úgy helyezzük el, hogy kényelmesen tudjunk fölötte dolgozni. Sokan arra esküsznek, hogy elöször kontúrfestékkel kell körbehúzni a föbb vonalakat, de szerintem tökmindegy hogy elöbb a szineket visszük föl, vagy a kontúrokat. Szépen pontosan rajzoljuk át a motívumunkat.

Száradni vízszintesen hagyjuk, mert elfolyhat, és akkor nem lesz szép egyenletes.

Ha már nem látunk rajta "nemátlátszó" részeket, és hozzáérve sem nyúlik a kezünktől, akkor óvatosan leszedhetjük és odaragaszthetjuk ahová csak szeretnénk.