Egyszerű papír lampionokat készíthetünk otthon is. Üzletekben ezeket kb 1000-1600 Ft körül szoktam látni, pedig az anyagköltség kb tizede :)

Szükségünk lesz valamilyen papírra, ami lehet csomagolópapír (az a szines gyürött a legszebb), színes papir, csomagolópapír..., kell még kartonpapír (ingek merevítőjeként használt kb A/4-es karton pl tökéletes), papírragasztó, zsákvarrótű, fonal.

Mérjünk le egy tetszőleges téglalapot a színes papírból, ahol itt az egyik oldalt X-nek, a másik oldalt Y-nak nevezem. Ebből kell 4 darab. Minden oldalra hagyjunk rá kb 2cm-es peremet, amit majd visszahajtunk rá.

A kartonból vágjunk le 8-8 darab 2 cm széles csíkot. Hosszúságra X éx Y. Ezeket laponként ragasszuk a szaggatott vonallal jelölt részre, majd ragasszuk rá a füleket is. Ebből ugye lesz 4 darab, a lampion oldalai, már csak össze kell őket varrni. kb 2 cm-enként jelöljünk ki pontokat, amiket akár ki is lyukaszthatunk elöre. Az 1-es pontból indulunk, az alján megfordulunk, és a 2-es pontban fejezzük be.

A varrások tetejéhez csomózzunk 10-12 cm-es fonáldarabokat, ezekkel tudjuk majd föllógatni. A varrások aljához pedig csomózzunk szintén a fonalból készített hosszúkás bojtokat.

Ugyanezzel a technikával készíthetünk könyvborítót is, ilyenkor ilyen alapokat készítsünk.: