A pentákulum a szilárdság, az alap és a föld elem jelképe. Készülhet kobol, fából, csontból, fémbol és papírból egyaránt.

A modern tradíció szerint egy kör alakú lap, egyik oldalán a hexagram (hatágú csillag), vagyis a makrokozmosz, az univerzum és a kozmikusság jele, másik oldalán a pentagram (ötágú csillag), azaz az ember, a mikrokozmosz és a mágia szimbóluma található.

A pentákulum a rituálé során alapot képez a mágus számára, passzív szerepébol adódóan csak az oltár tetejére helyezendo. Az eszközök felavatásakor az avatandó tárgyat erre a lapra kell rátenni, hogy ezáltal is növeljük az eszköz erejét.

A szakrális királyok szent kövei és koronázási dombjai hasonló szerepet töltöttek be. A keltáknál Falias, a föld elemhez kapcsolódó város, ahonnan a Tuatha Dé Danann, az isteni nép a Lia Fail-t, vagyis a szent követ hozta. Ez a ko arról volt híres, hogy felkiáltott, ha az igazi király ért a közelébe. Szintén pentákulumnak felel meg az Arthur mondakörben szerepelo ko, amibe Uther Pendragon, vagyis a király, halála elott beledöfte Excaliburt, a mágikus kardot. Csak az lehetett a következo uralkodó, aki ki tudta húzni onnan. A nehéz próbatételben csak Uther fia, Arthur jeleskedett.

Ez a szimbólum már átvezetésnek tekintheto a föld elem köve, az anyag és a következo alkalommal ismertetett kard jelentése között.

/forrás: www.wicca.hu - Árnyak újság/