A pálca a ceremoniális mágiában a levego alapelemet képviseli. Leggyakrabban bodzából, korisbol vagy mogyoróágból készítik. A mágus kezének meghosszabbításaként az akarat irányítására szolgál.

Megegyezik a boszorkányok seprujével, a sámánok létrájával (lovával) és általában véve a Világfával. A bot a kiválasztottságot, a hatalmat és a beavatottságot jelképezi. Rokona az uralkodói jogarnak. A bölcsek botja a tudást jelképezi. Az öreg ember képében jelentkezo tanító erre támaszkodik, mint világtörvényre.

Hermész botján, a szárnyas kaduceuson végigtekeredo két kígyó az ero semlegességét és a fizikai világban megnyilvánuló dualitását jelképezi. A papi botok és az ószövetségi pásztorbotok a római foaugurok botjaiból származtathatók, mellyel az eget osztották szférákra. A kiválasztottak kezében gyakran a kizöldülo bot jelezte az isteni adományt.

A mágiában a férfiero szimbóluma. Phallikus jelkép. A kokorszakból számos csontból, szarvból, agancsból készült bot, pálca, jogar maradt ránk, ezeket valószínuleg a varázslók és törzsfok használták.

A legegyszerubb varázspálca a következoképpen készül. Merkúr napján (szerdán) hajnalban sarlóval vágjunk le egy megfelelo ágat, melynek hossza megegyezik a kinyújtott középso ujj vége és a könyök közötti távolsággal. Csiszoljuk le és fúrjuk ki. Közepébe helyezzünk mágnesezett vashuzalt, vagy rézdrótot. Zárjuk le a végeit viasszal vagy rézkupakkal és fessük be kékre vagy feketére. A megfelelo mágikus jeleket szintén kékkel rajzoljuk rá. Tartsuk kék színu tokban elzárva. Az atlantiszi kristálypálca mai változata egyik vagy mindkét végén természetesen hasadt hegyikristállyal készül. Rézrúd végeibe erosítsük a kristályt és tekerjük be a pálcát borrel. Általában gyógyításra a legalkalmasabb.

Az egyiptomi Ibisz pálca is elkészítheto. Válasszunk olyan ágat, mely olyan vastag, mint az az ág, amibol kiindul. A foágat vágjuk le a fáról a kinyúló ág csatlakozási pontjától 15-15 centiméterre. Ekkor a fiatalabb ág lesz a pálca nyele, az idosebb pedig a teteje. Csiszoljuk le az egészet, a tetejét faragjuk formára, majd fessük be a felso részt aranyra, a rúd felso felét zöldre, az alsót feketére vagy sötétkékre. Ezt a két utóbbi részt arany csíkkal választhatjuk el egymástól. Egyiptomban ezt a hatalom kifejezojeként és mágikus eszközként egyaránt használták és Thot isten (bölcsesség, mágia, írás stb...) nevéhez kapcsolták.

Rúnákkal szintén ékesíthetünk pálcákat, a célnak megfeleloen.

/forrás: www.wicca.hu - Árnyak újság/