A gyertyák készítése egy osi, de ma is divatos elfoglaltság. Számtalan okból-, és alkalomra készíthetünk gyertyákat. Ennek több módszerét is leírjuk az alábbiakban.

 

GYERTYAKÉSZÍTÉS VIASZBÓL

Hogyan készül?

1. Öntoforma elokészítése

Használhatsz üzletben vásárolható öntoformát, de otthon a háztartásban is találhatsz sok erre alkalmas eszközt (pl.: konzervdoboz, muanyag palack, joghurtos doboz, stb.). A kanócra köss egy csomót és húzd át az öntoforma lyukán. Tömítsd el a nyílást (pl.: gyurmával), hogy ne folyjon ki a viasz. A kanóc felso részét pedig kösd hurkapálcára, rakd keresztbe az öntoforma tetején, így a kanóc teteje sem fog elmozdulni.

2. Viasz elokészítése

Forralj vizet egy edényben. Forráskor helyezz bele egy konzervdobozt, amiben a viasz-granulátumot fel tudod olvasztani. Bár én csak simán a konzervdobozt szoktam a gáztuzhelyre rakni. :)

3. Gyertya öntése

Ha felolvadt a viasz, színezoanyagot és illatanyagot tehetsz bele. Keverd össze és öntsd bele a kiválasztott öntoformába. Ahogy hul, mélyedés keletkezik a közepében, ezt pótold ki viasszal.

4. Munka befejezése

Ha teljesen kihult, a kész gyertyát húzd ki az öntoformából. Vágd le a kanóc egyik végét, és kész a gyertyád.

Tippek, tanácsok

- Ha a kész gyertyát nem tudod könnyen kihúzni az öntoformából, akkor állítsd rövid idore meleg vízbe és így máris könnyebben megy.

- Különbözo színu viaszokat rétegesen is egymásra önthetsz, így több színu gyertyád lesz. Egyenesen és ferdén is önthetsz rétegeket, de az elozo réteget mindig hagyd megszáradni, mielott a következot ráöntöd.

- Díszítheted is a gyertyád pl. üveggyönggyel, csigával, kagylóval, vagy száraz virággal. Ehhez egy szélesebb és egy keskenyebb, ugyanolyan alakú öntoformára van szükséged. A keskenyebb formába öntsd ki a gyertyát, hagyd megszáradni. Vedd ki az öntoformából a kész gyertyát és helyezd a szélesebb öntoforma közepébe. Önts köré egy kis viaszt, helyezd bele a kiválasztott díszeket, majd öntsd fel teljesen viasszal. Ha megszáradt, húzd ki az öntoformából.

 

GYERTYAKÉSZÍTÉS VIASZ-ZSELÉBOL

Hogyan készül?

1. A viasz-zselé felmelegítése

Tedd a zselét egy kisebb, de magasabb nyeles edénybe. Majd tedd bele ezt az edényt egy nagyobb fazékba, amelybe elozoleg vizet öntöttél. Ne tölts bele túl sok vizet, mert melegedés közben belespriccelhet a zselébe és ettol zavaros lesz. A zselé kb. 90-95 °C-on válik folyékonnyá. Keveréshez fakanalat használj.

2. Gyertyaforma elokészítése

Ez elozetesen jól kimosott és szárazra törölt üvegedénybe helyezd bele a talpas kanócot és a tetszés szerinti díszítotárgyakat (pl.: szárazvirág, kagyló, üveggolyó, stb.).

3. Zselé öntése

Az elokészített üvegedénybe öntsd bele a felmelegített zselét. A zselé viszonylag gyorsan megdermed.

Tippek, tanácsok

- Viasz-zselébol kapható áttetszo ill. különbözo színárnyalatú. De magad is színezheted az áttetszo zselét speciális pasztillákkal.

- Díszítésre elsosorban fémbol ill. üvegbol készült tárgyak a legalkalmasabb, mert ezek súlyuknál fogva az üvegedény alján maradnak, amikor a zselét beleöntöd.

- A díszítotárgyakat az üvegedény falához közel helyezd el, hogy egyrészt ne sérüljön a kanóc, másrészt a tárgyak jobban látszódjanak.

- A zselében már vásárláskor légbuborékok vannak és továbbiak keletkezhetnek a munka során. A buborékok számát csökkentheted, ha az üvegedényt melegvizes fazékba teszed a gyertyaöntés idejére és ott is hagyod, amíg a zselé meg nem dermed. Persze a buborék lehet a dekoráció része is, ekkor nincs teendod.

- Az elkészült gyertya alá tegyél égésbiztos alátétet, mert tartósabb használat során nagyon felforrósodhat.

- A gyertyát csak addig égethetjük, amíg a díszítotárgyat el nem éri, mert az könnyen meggyulladhat.

 

GYERTYAKÉSZÍTÉS VIASZ-PORBÓL

Hogyan készül?

Viaszporból a leggyorsabban készítheto egyszínu vagy többszínu gyertya.

1. Helyezd bele a talpas kanócot az üvegedénybe.

2. Tetszés szerint szórd bele az edénybe a viaszpor(oka)t

Tippek, tanácsok

- Hurkapálcával mintákat is készíthetsz a viaszporba.

- Ha széles az üveg, több kanócot tegyél bele.

- Viaszport különbözo színekben, szemcsékkel és illattal vásárolhatsz.

 

GYERTYADÍSZÍTÉS

Hobbiboltiokban kapható folyékony tubusos viasszal is díszíthetjük a gyertáinat (ez kicsit hasonló mint az üvegfesték), de készíthetünk színes viaszlapokat is, ugy hogy egy lapos tálba töltjük a viaszunkat véknyan, majd tetzöleges mintákat kivágva még a félig megdermedt viaszból rárakjuk.