Ezt a manapság már egyre több helyen látható, a rossz álmokat eluzo, jó álmokat vigyázó eroteret sugárzó tárgyat hagyományosan a Cherokee és a Kiowa indián törzsek tagjai készítették.

A pókhálót imitáló szerkezetben fennakadnak a rémálmok, a jók

pedig a középso lyukon át szabadon közlekedhetnek, a lelógó tollakon egyenesen az álmodó fejébe áramolva. A hagyomány szerint, az álomfogó-készítéshez a gondolatok terén tisztaságra, a lélekben pedig békességre van szükség, mert amilyen energiákkal készül az álomfogó, olyanok uralkodnak majd benne elkészülte után.

Akár hiszünk ebben, akar nem, mindenkeppen mutatós és egzotikus lakásdíszt készíthetünk, mely a falra akasztva is jól mutat, ágyunk fölé lógatva pedig funkciója szerint muködhet.

Hozzávalók és kellékek: Drót ruhafogas (vagy hobbiboltban kapható fakerék), Vékony drót, Vörös és fekete pamutanyag, Sárga és türkiz gyapjúfonál (vastag), Befottesgumi,

Dekoráció: gyöngyök, tollak, tükördarabkák, Fogó, Olló, Ceruza, Nagy lyukú varrótu

Elkészítés:

- A drótból formáljunk egy 25 cm átméroju kört, a végeit hajtsuk vissza egymásba. (vagy fogjuk a fakerekünket)

- Vágjunk egy-egy 4cm x 3,5 m hosszú csíkot a fekete és a vörös anyagból. Vágjunk le egy méternyit. A hosszabbik fekete darabbal kezdjük el betekerni a karika egyik felét. Fentrol lefelé haladjunk, s miután félig elértünk, visszafele is be tudjuk tekerni, dupla réteget alakítva ki. Kössük össze a végeit, de ne vágjuk le a fölösleget. Ismételjük meg ugyanezt a pirossal is, de ezúttal lentrol felfelé haladva. - Osszuk fel a kört négy egyenlo részre, jelöljük is be. Tekerjünk fel 9m-nyi fonalat egy kis gombolyagba, befottesgumival stabilizáljuk.

- Kezdodhet a háló szövése. Balról jobbra haladjunk, elölrol hátulra bújtatgatva lazán tekerjük körbe a karikát a képen látható módon, minden negyedben négyszer. A második körtol a már meglévo hurkokba fuzzük a fonalat. Amikor mar kis hely van, a fonalat a tube fuzve vezethetjük könnyen tovább. Addig dolgozzunk így, míg a kör majdnem bezárul. Vigyázzunk, hogy a háló mindvégig feszesen álljon. A középso lyuknak kb. 4 cm átmérojunek kell lennie. Amikor ide elértünk, kössük el a fonal végét.

- Az egy méteres, maradék pamutcsíkokat vágjuk ketté. Egyet- egyet hajtsunk félbe, az egyik végüket kicsit hosszabbra hagyva. Hurkoljuk oket a karika aljnak jobb és bal felére. Fuzzünk rájuk gyöngyöket. A végüktol 3-4 cm-re kötözzük fel a tollakat, majd, hogy a végeik ne látszanak, kössünk oda csomót.

- Vágjunk egy 40 cm-s csíkot a piros textilbol. Hajtsuk felbe, s a hajtásba helyezzünk egy tükördarabkát. Szorosan kössük el, hogy a tükör a helyén maradjon. A tükröt elöl tartva hurkoljuk a csíkot az álomfogó közepének aljára azzal a technikával, amellyel a hálót is szottük. A végeket hagyjuk lazán elöl, a tükör alatt elkötve rögzítsük. A végekre kössünk tollakat, tarkítsuk egy kis sárga és türkiz fonallal.

- Az akasztó kialakításához vágjunk egy 30 cm-es fekete csíkot, s az elozoekhez hasonló módon rögzítsük az álomfogó tetejéhez. Fuzzünk rá egy gyöngyöt, a két véget kössük össze, s már kész is.

A hagyomány úgy tartja, hogy az álomfogónak nagyobb az ereje, ha ajándékba készül. Tegyük valamivel meg személyesebbé ajándékunkat. Szép álmokat!